De belangrijkste vernieuwingen die Apple heeft onthuld tijdens de WWDC 2016 over iOS10 dat in september gelanceerd wordt, hebben wij al vast op een rij gezet. Dit hebben samengevat in de onderstaande 6 belangrijkste zaken.

1. Beginscherm en widgets

Het begint al bij het ontgrendelen van je iPhone, niet meer schuiven maar via de Touch ID-knop, ook als je geen vingerafdruk hebt ingesteld. Daarna zijn de schermen ook net even wat anders.
Datzelfde geldtvoor de widgets, inhoudelijk is er niet veel verandert maar de look en feel is net even anders. De standaard apps van Apple, bijvoorbeeld Aandelen en Podcasts, zijn te verwijderen in iOS 10. Hierdoor nemen ze geen ruimte in beslag en kun je je homescreen schoner houden.
                   Ios10 starte scherm                     ios 10 notificaties


2. Notificaties

De notificaties zijn wel helemaal vernieuwd in iOS 10, naast dat ze er anders uit zien is het nu ook mogelijk om meer interactie te bieden in de notificatie. Ook is het nu mogelijk een eigen visuele representatie te tonen. Denk aan het tonen van een kaartje of product.Daarnaast kunnen notificaties geupdate worden, denk hier bijvoorbeeld aan een status update van een pakketje dat verstuurd is. 


3. Siri weer een stap verder

Voor ons als ontwikkelaars is iOS 10 goed nieuws, dankzij de speciale ‘SiriKit’ API is het mogelijk in eigen Apps Siri te gaan gebruiken. Het werkt al met apps als WhatsApp (Siri stuurt het bericht voor je), Slack en meer, maar ook met Uber en Pinterest voor fotodiensten (zoek snel door je foto’s) en Runtastic en Runkeeper voor hardlopen. Kortom hier zijn wij kansen, zeker ook omdat de Nederlandsetaal van Siri verder ontwikkeld is.


4. Maps en Apple Pay

Ook de Maps van Apple is doorontwikkeld in deze iOS versie, integratie is het kernwoord hier. Het is mogelijk je App of data uit je App te direct binnen de Apple kaarten te integreren. De mogelijkheden die Apple op dit vlak nu biedt zijn direct boeken, betalen of tracken.
ios 10 Maps
Ook Apple pay is verder uitgebreid. Betalen met touchID is nu ook mogelijk op uw website, bestel op de computer, bevestig betaling op je telefoon. Mooie ontwikkeling voor webshops.5. Nieuw de HomeKit-app: Home

HomeKit is Apples platform voor het Internet of Things. Daarmee kun je slimme apparaten onder het HomeKit-stempel op het internet aansluiten. Het gaat daarbij onder meer over lampen, deursloten, beveiligingscamera’s en andere apparaten voor in en rondom het huis. HomeKit bestaat al een aantal jaar er zijn al apparaten voor te koop, en met iOS 10 komt er eindelijk een bijhorende app: Home. In deze app zie je in een oogopslag al je gekoppelde apparaten en kan Apple ook laten zien welke nieuwe apparaten HomeKit ondersteunen.


6. Impact

Naast het toevoegen van ondersteuning van de nieuwe features in iOS 10, heeft iOS 10 ook onder de motorkap effect. Onderwater is ook de progameertaal Swift naar versie 3 gebracht om al deze nieuwe features mogelijk te maken. Het upgraden naar versie 3 van Swift hoeft niet meteen voor alle Apps gedaan te worden, maar zal dit in een later stadia wel worden.

Wil je meer weten over onze App oplossingen of iOS 10, neem dan contact op met Peter Quenzel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.