Meaningful technology número 3: Brain training

Techniek, digitale oplossingen en social media worden veelal gezien als verslechtering van het menselijk welzijn. De hele dag als een verslaafde op je telefoon kijken naar Facebook, Instagram, Snapchat of Dumpert. Weer een kleine dopamine shot als je een like of match hebt op Tinder. Soms vraag ik me af.. waar gaat het heen met deze wereld 😉👴🏻

Gelukkig kan techniek ook een ‘echte’ bijdrage leveren aan je persoonlijke of zakelijke ontwikkeling. In mijn vorige blogposts nam ik je al mee op een iets zweveriger pad om beter adem te halen, en te leren mediteren. In deze post gaan we serieus aan de slag, we gaan ons brein trainen 💪🚀🧠

Wij mensen leren het beste als we het naar ons zin hebben. En wat is er makkelijker dan tussendoor even je brein te tweaken door een spelletje hier en daar. We mogen kleurtjes sorteren en sudoku-achtige puzzels doen, en ondertussen krijgen onze mentale vaardigheden een boost. Hoe fijn is dat! Een verslavend aspect heeft het vaak wel, zeker voor de competitieven onder ons. Maar alles voor de goede zaak. Welke vaardigheden kun je nou verbeteren bij het doen van wat spelletjes, vraag je je af? Nou... er zijn spelletjes die je helpen om je geheugen te trainen, probleemoplossend te denken, taalvaardigheden te ontwikkelen etc etc... De oefeningen zijn superleuk om te doen.

Zelf vermaak ik me regelmatig met de mindgames van Elevate en Peak, en ben ik de koning met Duolingo! Laat me je meenemen in de wondere wereld van brain training apps.

Elevate

Deze app ziet er erg mooi uit vinden wij. En de grootste aantrekkingskracht is misschien wel dat de oefeningen erg gevarieerd zijn. Zo kunnen gebruikers van de app meer dan 40 spelletjes spelen die te maken hebben met schrijven, luisteren, spreken, lezen en rekenen. Een beetje net als vroeger op school. Scores worden netjes bijgehouden in het systeem en in allerlei leuke statistieken gegoten. Door middel van ‘gamification’ daagt de app je uit om dagelijks drie oefeningen te doen.
Elevateapp2

De software van de app is speciaal ontwikkeld door onderwijsexperts. Je kan dus verwachten om echt vooruitgang te zien bij het gebruik van deze app. Wil je met je sociale vaardigheden de wereld overnemen, dan kun je die zelfs trainen. Bijvoorbeeld door het beter verwoorden van je gedachten. En mocht je nou steeds beter worden, dan past het systeem zich hierop aan.

Elevate is gratis beschikbaar in de App Store en Play Store. Deze app is helaas niet in het Nederlands te spelen (gelijk een breintraining op het gebied van taal 😉)

Peak

Deze app is ontworpen om je geheugen, focus, probleemoplossend vermogen, mentale behendigheid, taalvaardigheid en het beheersen van je emoties te trainen. Bij ieder spelletje wordt aangegeven welke specifieke cognitieve vaardigheden verbeterd worden. Gebruikers krijgen tijdens het spelen in de app begeleiding van een persoonlijk coach, genaamd Coach ( 😂). Eén van de leukste features van Peak is de mogelijkheid om via Facebook met vrienden te spelen.

Alle oefeningen zijn ontwikkeld in samenwerking met neurowetenschappers en je kunt bij de start helemaal zelf aangeven wat je trainingsdoel is. Per oefening kun je zien aan welke vaardigheid je werkt, wat de uitdagingen zijn en wat je eerdere scores zijn.

peak app poster

Peak is gratis beschikbaar in de App Store en Play Store. Nadeel bij de gratis versie is dat je het maar 1x per dag kunt spelen. Maar... wel in het Nederlands!

Duolingo

Met deze populaire app kun je gratis een taal leren. De taal die je je eigen wilt maken leer je vanuit het Engels. Twee vliegen in één klap is het idee. Je moet dus een redelijke Engelse basis hebben wil je deze app goed kunnen gebruiken. Het maakt niet uit of je een beginner bent, je kunt door middel van een test instappen op het gewenste niveau.

Hoewel Duolingo absoluut geen game is, gebruikt het wel bekende elementen uit games om je bij de les te houden. Dit wordt gamificatie genoemd. Je kunt vrienden toevoegen en elkaar inmaken met XP’s (eXperience Points). Dit werkt flink motiverend. Door de competitie met mijn vriendin zit ik soms zelfs op de wc en tijdens het koken stiekem op de app! Soy la mejor 😌 🇪🇸 .. Duolingo maakt het leren zo behapbaar en leuk mogelijk. Door de beschikbare lessen succesvol te doorlopen kun je uiteindelijk de taal uitspelen.

De app is gratis te verkrijgen in de App Store en Play Store.
Duolingo app

Welke oefeningen nu het meest effect hebben, daar zijn de weterschappers nog niet helemaal over uit. Ik zeg: just do them all!. Maar op welke manier je je grijze massa ook traint, zorg er in ieder geval altijd voor dat je steeds moeilijkere spelletjes doet. Je hebt alleen baat bij de training als de oefening nog steeds een uitdaging vormt. Have fun and good luck! 🚀