Ondernemers met een webshop willen veel aandacht, veel bezoekers en natuurlijk veel omzet. Consumenten willen een overzichtelijke webshop waar ze nieuwe producten als eerste kunnen ontdekken én waar ze snel een bestelling kunnen doen. Online winkelen moet dus vooral leuk en gemakkelijk zijn. Net als bij de winkel in de straat.

Consumenten zijn veeleisend, zeker nu de keuze aan webshops hard groeit. En deze eisen gaan veel verder dan alleen een snelle levering en het ontvangen van de beste service. Consumenten willen continu verrast worden met nieuwe artikelen, scherpe aanbiedingen en leuke nieuwtjes. Het succesvol ondernemen met een webshop is dan ook veel meer dan alleen het verkopen van artikelen via het internet. Daar komt heel veel meer bij kijken.

Zonder klanten geen kopers. En dus starten veel webshop ondernemers zo snel mogelijk met het adverteren via social media en Google Adwords. Ze doen alles wat nodig is om maar zoveel mogelijke klanten naar hun webshop te lokken. Een investering die veel tijd en ook veel geld kost, maar waarvan de opbrengst onzeker is. Het gevolg is dat er nog maar weinig tijd én geld overblijft voor de plek waar het allemaal om draait. De plek waar de omzet gemaakt moet worden om alle investeringen en lopende kosten te kunnen betalen, de webshop zelf. En dat is niet handig.

Want vergelijk het maar met de winkel bij jou in de straat. Je stapt niet snel een winkel binnen waar de producten in de etalage onder het stof zitten en waar je moet zoeken naar de kassa. Dan kies je liever voor een winkel waar de producten mooi gepresenteerd worden en de caissière altijd een leuke aanbieding voor heeft. En juist daarom zorgt de winkelier ervoor dat zijn etalage er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet en geeft hij veel aandacht aan zijn winkelinterieur. Het levert hem gewoonweg meer omzet op. Een echte winkelier snapt wanneer zijn klanten verrassend goed geholpen worden ze ook sneller gaan kopen. En hij weet dat wanneer de klanten in zijn winkel een prettig ervaring hebben, ze vaker terug gaan komen en dus meer kopen.

Succesvol zijn met een webshop begint dus niet met social media of Google Adwords, maar met een verzorgde etalage (homepage), een handige winkelroute (navigatie) en een overzichtelijk kassa (winkelmandje) waar je ook nog eens heel gemakkelijk kan betalen. Een webshop is dus pas succesvol wanneer het kopen leuk en gemakkelijk is, net als bij de winkel in de straat.