Onze lunch bestaat vaak uit het spuwen van rare ideeën. Zoals een autohoes met reclame erop voor lang parkeren bij Schiphol, of reclame voordat iemand jouw voicemail kan inspreken. Soms komen er echter ook uitvoerbare ideeën voorbij, zoals een livestream op kantoor! Na de lunch leek het ons allemaal goed ideeen, en begon Luca met zoeken naar geschikt materiaal. In deze HOW-TO leggen wij uit hoe we de livestream hebben opgezet en waar we tegenaan zijn gelopen.

Wil jij ook een livestream thuis, op kantoor, van je hond, je voordeur of van een echt Amersfoorts icoon?

Stap 1: Boodschappenlijst

Wat heb je nodig om een livestream te kunnen maken? Gelukkig staat het internet vol met antwoorden. Al gauw waren we het erover eens dat de Raspberry Pi 3B Quad core met Wi-Fi en Bluetooth zou voldoen aan onze eisen.

IP Camera bundel compleet plug en play Inhoud pakket:

  • Raspberry Pi 3B Quad core met Wi-Fi en Bluetooth.
  • Officieele Raspberry Pi Behuizing zwart grijs.
  • 8GB micro sd kaartje voorgeinstalleerd met software (plug-and-play).
  • Maximale resolutie op 8 Mp met 25 fps is 1600x1200.

IP Camera 3B Bundel compleet plug en play € 80,95

Stap 2: UNBOXING ?

unboxing

Stap 3: Configureer dat ding!

Oke, snel een toetsenbord, muis en monitor van Tony zijn bureau gestolen en aansluiten maar. Luca en Sebastiaan hebben al vaker met Raspberry’s gespeeld, dus ze wisten gelijk hoe het allemaal via de command line geïnstalleerd moest worden.

  • Zorg dat de Wi-Fi ingesteld is, de camera functie aanstaat.
  • IP adres om de camera te benaderen.

Probleempje waar we tegenaan liepen, was dat het Wi-Fi signaal nog wel eens wegviel. Hierdoor viel de livestream uit en moest deze handmatig gestart worden. Niet echt handig voor een 24/7 livestream. Hier moesten we dus wat voor verzinnen. Sebastiaan kwam met het idee om een script te schrijven, dat bij het opstarten ook de Livestream weer opstartte. Na een week lang testen, bleek het toch niet ideaal te werken. Luca kwam met een nieuwe oplossing: een applicatie genaamd: Supervisor. Dit houdt bij of de Livestream up is. Als hij dat niet is, start hij hem automatisch op. Ook wilde we feedback hebben over de status van de livestream, dus heeft luca een SLACK integratie geschreven.

slack

Nu zien we of er iets aan de hand is met de Livestream en kunnen we met een gerust hart gaan slapen

Stap 4: YouTube

Nu we via een IP adres, de camera kunnen benaderen en weten dat hij Live blijft. Gaan we naar Youtube toe, als je nog geen kanaal hebt, maak er dan eentje aan. Bij je kanaal instellingen kun je een Livestream starten. Voer het IP adres en de overige instellingen in en klik op Start LIVESTREAM.

Tada?? Nu heb je een livestream opgezet.

Wil je ook, professioneel spelen met IoT, livestream op je website, in je portal of thuis. Daag ons uit! We love to play :)