Wat is Magento?

Magento is het meest gebruikte softwarepakket voor het maken van webshops ook wel e-commerce. Magento biedt de ontwikkelaars volledige controle over het design, inhoud en functionaliteit van de e-commerce omgeving. Via de gebruiksvriendelijke backend is het volledige administratieve, marketing, SEO, product en verkoop proces te beheren.

Doordat Magento gratis open source software is en sinds 2008 bestaat, is er een enorm aanbod aan plugins en modules die een oplossing bieden voor de meest exotische wensen. Deze modules en plugins zijn te vinden binnen een voor Magento specifieke marktplaats Magento Marketplace (voorheen Connect) genaamd, vergelijkbaar met de Appstore van Apple. De modules en plugins zijn vaak ontwikkeld door ontwikkelaars die met hun oplossing in een bepaalde behoefte voorzien, dikwijls wordt er voor een plugin of module een relatief kleine vergoeding gevraagd, maar daarbinnen zijn doorontwikkeling en beveiligingsupdates van de plugin of module vaak gewaarborgd.

Magento 2

Sinds eind 2015 is Magento 2 gelanceerd met een geheel nieuw geschreven broncode, dus van scratch opgebouwde software, waarin de 7 jaar ervaring met Magento 1 is verwerkt. Let wel dit is geen update, maar een compleet nieuw opgebouwd platform waar een geheel nieuwe installatie voor vereist is. Vergelijk het met een totaal nieuwe versie van Windows (van Windows 7 naar Windows 10 bijvoorbeeld). Hieronder enkele grote voordelen van Magento 2:

1. Performance

Al jaren lang is performance een grote uitdaging voor Magento geweest en met name voor grotere webshops met veel producten. Magento 2 heeft een significante performance winst weten te behalen ten opzichte van Magento 1 en ook voor de toekomst is het platform erop gebouwd om deze performance winst te behouden. Voor webshops is dit belangrijk als het gaat om de klantervaring en Google search waardering. Niemand inclusief Google houdt van wachten en daarom is het van belang dat de webshop snel is.

2. Schaalbaarheid

Magento 2 is opgebouwd als modulair platform. Hierdoor is het makkelijker up te graden naar een nieuwere versie of om functionaliteiten uit te breiden. Dit resulteert in tijds- en kostenbesparing. Voor dynamische webshops is dit belangrijk vanwege de continue wens om de e-commerce activiteiten uit te breiden. Hiervoor is een platform dat schaalbaar is en aan de nieuwste ontwikkeling standaarden voldoet noodzakelijk.

3. Gebruiksvriendelijk

De backend van Magento 2 is nog gebruiksvriendelijker geworden. Er is veel aandacht besteed aan het Admin-panel waardoor het managen van product-, klant- en orderinformatie een stuk efficiënter is geworden. Daarnaast is het admin-panel voor iedere gebruiker zelf te configureren.

4. Veiligheid

Beveiliging stond bij het ontwikkelen van Magento 2 hoog op de prioriteitenlijst, zeker nu privacy op persoonsgegevens een gevoelig en veel besproken onderwerp is. Magento 2 voldoet aan de vereiste PCI-standaarden en slaat gevoelige gegevens geëncrypt (versleuteld) op.

5. Snellere checkout

Binnen Magento 2 is het nu mogelijk om binnen 2 stappen een product te kopen, wat de conversie ten goede komt! Daarnaast is het checkout proces beter configureerbaar geworden waardoor aanpassingen hierop veel makkelijker en sneller doorgevoerd kunnen worden.

6. Omnichannel-infrastructuur en beleving

De beleving vanuit andere kanalen is goed te vertalen naar de webshop door het makkelijk kunnen aanpassen van designs of thema’s in de front-end. Hiervoor is niet altijd een webbureau nodig waardoor de webmaster veel zelfstandiger kan opereren en dit een kostenbesparing kan opleveren.

HELP! Ik heb een Magento 1.x.x shop … wat moet ik doen?!?

Zoals hierboven is beschreven heeft de nieuwe versie van Magento een aantal belangrijke USP’s (Afkorting voor coole nieuwe functies) om een overstap van Magento 1 naar 2 te willen. Maar misschien nog veel belangrijker is dat een migratie van Magento 1 naar Magento 2 op ‘korte’ termijn zelfs noodzaak zal worden.

Momenteel wordt Magento 1.x.x. nog keurig geupdate als er een beveiligingsissue of lek gevonden wordt. So-far-so good zou je denken, echter komt hier redelijk snel een einde aan. Per november 2018 zal er door Magento geen support meer worden gegeven op webshops die nog op Magento 1.x.x. draaien. Kortweg betekend dit dat beveiligingsissues of lekken niet meer worden verholpen door Magento en dat de software hackgevoelig wordt. Een rampscenario is makkelijk te maken, iets waar we niet aan moeten denken maar wel bij stil moeten staan. Langzaamaan zie je de Magento community (Dharma is daar ook onderdeel van) in beweging komen om dergelijke scenario's geen werkelijkheid te laten worden.

Overstappen dus!

Welke stappen dien ik wanneer te zetten?

Het belangrijkste is een beslissing te nemen over het tijdspad van de migratie, wanneer kan ik starten en wanneer dient de migratie afgerond te worden. Het is namelijk geen makkelijke klus en vergt behoorlijk wat tijd van de betrokken partij(en). Om je een idee te geven van de stappen die gezet moeten worden in het migratie proces, hebben we onderstaande image toegevoegd (geen paniek, we can help :-)

Magento flow

Let us help you!

Inmiddels hebben we al enkele migraties van Magento 1 naar 2 achter de rug en weten we waar de valkuilen zitten. We kijken per stap van het migratie samen naar de behoefte en kennisniveau van de betreffende webshop verantwoordelijke om zo op de meest efficiënte manier (kosten/tijd) de migratie te voltooien. Door samen een migratieplan op te stellen kunnen we kijken wie wat kan doen in het proces. We starten altijd met een uitgebreide inventarisatie van de huidige shop en de wensen t.a.v. de nieuwe shop. De nieuwe shop moet minimaal hetzelfde kunnen als de oude, pas daarna kijken we naar het laaghangende fruit die een nieuwe Magento 2 shop met zich meebrengt. Benieuwd of onze aanpak bij jou past, kom dan langs (bellen of mailen mag ook) op de koffie, thee of limo aan de Stadsring in Amersfoort.