Voor de UvA hebben wij in samenwerking met Myxt een oplossing gerealiseerd waarbij de onderzoekers onderzoek doen via de Sleep Research Apps. Het Sleep Research onderzoek zal gedurende 2 jaar onderzoek doen onder een groep patiënten waarbij de door ons gerealiseerde apps de kern vormen voor het verzamelen en uitwisselen van de onderzoeksdata en vragenlijsten. De door ons gerealiseerde oplossing bestaat uit een CMS Backoffice die de data uitwisseling met de Apps.

Bij het ontwikkelen van de apps lagen de uitdagingen vooral in het goed ontsluiten van de gegevens, o.a. vragenlijsten, voor een specifieke patiënt zonder dat het directe verband tussen de patiënt en vragenlijst voor de onderzoeker inzichtelijk is. Dit proces verloopt dus volledig geanonimiseerd, de onderzoekers kunnen geen verband leggen met de individuele ‘patiënt’ maar wel de juiste vragenlijsten die passen bij de persoonlijke situatie van een patiënt aanbieden. Kortom de Apps werken samen met het CMS waardoor het mogelijk is vragenlijsten te personaliseren, te interacteren met de gebruiker van de app (patiënt) op een anonieme manier. Met deze oplossing doen de onderzoekers van de UvA nu het 2 jaar durende veldonderzoek naar slaapproblemen onder adolescenten.

Dit doen ze door middel van het aanbieden van uitgebreide en gepersonaliseerde vragenlijsten en cognitieve tests welke dagelijks via de App aan de patienten / deelnemers van het onderzoek worden aangeboden. Waarbij de ‘patiënt’ zelf ook feedback krijgt te zien in de app van de eigen voortgang. Vragenlijsten die door de onderzoekers in de backoffice gekoppeld worden aan de adolescenten. Dit proces verloopt volledig geanonimiseerd. 

Schermafbeelding 2016 08 31 om 15.59.54

Op basis van onze expertise hebben wij voor het realiseren van de Sleep Research Apps gekozen voor een inrichting met een Backoffice gebaseerd op Joomla en voor de patiënten Native Apps in iOS en Android. Omdat je daarmee het beste aansluit bij de verwachtingen van de gebruiker. Native Apps passen bij het besturingssysteem met bijbehorende karakteristieken, wat nodig is omdat de patienten gedurende het onderzoek dagelijks de app zullen gaan gebruiken. Hieronder een aantal afbeeldingen als voorbeeld van de invulling van de app. Bedbek wel, deze app is niet ‘ontworpen’ om appealing te zijn, maar volledig ‘functioneel’ ingericht vanuit het onderzoek en het beperkte budget.