In een ver verleden heb ik eens getracht om de middelbare school af te ronden maar besloot ik op 16 jarige leeftijd dat ‘reguliere’ educatie toch niet echt mijn ‘cup of tea’ was. Een vervolgopleiding dan? Na een half jaar Pedagogische opleiding ook daarvan maar besloten dat het leven inrichten voor een ander of anderen niet bijdraagt aan het ‘zelf’, dus ook hier maar mee stoppen dan?! Yup, that happened.

In die periode had ik een bijbaantje bij een koffietent zoals we die nu ten overvloede kennen. Social Ground Coffee Lounge, een koffietent opgericht door 2 Canadese jongens die het succes van Starbucks en andere franchises aan de andere kant van ‘de pond’ zagen en dachten hiermee het land (waar DE al gezorgd had dat het zwarte goud een van de pilaren van de maatschappij was) te veroveren.

Een prachtig uitgewerkt franchise business plan, strakke (schoonmaak)-schema’s en een gestapo managementstijl trokken mij als (enigszins stuurloze) 16 jarige aan. Ware het niet dat ik de Engelse taal nog niet echt bemachtigd had. Een beetje geobsedeerd was ik wel, meegesleept in het enthousiasme. Maar het deed me goed en vervulden mijn behoeftes tot sturing en richting in mijn leven.

Al snel groeide ik uit als store manager in Amersfoort, daarna in Utrecht en vervolgens opende ik mijn eigen franchise in Rotterdam aan de Blaak. Nog net geen 18, en mijn eerste business was geboren.

Doch na afwezigheid van mijn 2 Canadese koffie en business ‘masters’ besloot ik na 9 maanden mijn winkel, welke succesvol was, te verkopen. Ik ging toch niet de rest van mijn leven koffie zetten ;)

Van mijn 19de tot mijn 21ste heb ik veel gereisd en in het buitenland gewoond en gewerkt. Onder andere in een trainingscentrum in Tsjechië waar ik leerde mediteren, de trades van NLP onder de knie kreeg, leerde over self-empowerment en self-love en over de zin en onzin van het leven.

Na deze periode stond ik voor de keuze; 1. Een berg opzoeken en als monnik of spirituele eindbaas opzoek gaan naar verlichting of 2. Terug naar Nederland en maatschappelijk succes en (financiële) onafhankelijk verkrijgen … ik koos voor het laatste.

Na wat verschillende (werkgerelateerde) avonturen, bedrijfjes en compagnons begon ik in 2009 met Dharma. Ik zag dat techniek en online voor veel organisaties een doorn in het oog waren, en terrein waar ze de vingers niet aan durfden te branden maar wel wisten dat ze er ‘iets’ mee moesten. Dus daar waren wij, Dharma, de helpende hand! Inmiddels alweer bijna 9 jaar verder met dit wat uit de hand gelopen avontuur. Nog steeds elke dag met veel plezier en liefde voor techniek, design en mijn zelfgekozen familie van ~8 man sterk (ook wel bekend als collega’s).

Persoonlijke ontwikkeling en menselijke vrijheid vind ik belangrijk, niet alleen voor mijzelf maar ook voor de mensen die ik om me heen verzamel. Dit is wat Dharma voor mij betekend, het pad van het menselijk welzijn. Dat gezegd hebbende, just for the record, nee ik draag meestal geen sokken en geiten vind ik al helemaal niks aan 😆

Tot slot, wat ik doe in mijn vrije tijd?

Ik geniet enorm van HiFi, films, docu’s en series. Op de bank met mijn ogen dicht een album of set luisteren vind ik heerlijk en kan ik volledig in verdwijnen. Met mijn ogen open kijk ik graag naar content op Netflix en andere streaming services. Daarnaast ben ik verliefd op rijden zonder dak (cabrio) en zodra de zon schijnt is dat dan ook wat ik het liefst doe; een blokje om of via binnenwegen naar mijn volgende afspraak voelt als een mini vakantie tijdens werktijd!

Michael zijn vragen:

Een serie waar je naar uitkijkt.

Ik kijk best veel verschillende series, met verschillende genres. ‘Work’ related vind ik Black Mirror echt geweldig. Must see voor all tech savvy's als je het mij vraagt.

Series die ik nu aan het kijken ben of net gezien heb WormwoodBlack MirrorPeaky (fucking) BlindersThe Crown

Recente films die me zijn bijgebleven: Recente films die me zijn bijgebleven: Blade Runner 2049Baby DriverMotherThe SoloistTranceArrival (!)

Muziek die je graag luistert.

Ook wat betreft muziek ben ik erg divers, van klassiek tot deep house van oldschool jazz naar ambient. Wat ik wel regelmatig doe is een set opzetten via Soundcloud en opgaan in 2-3 uur productief focus muziek van Crussen.

James Blake, Crussen, Lente, Finnebassen, Alle Farben, D’Angelo, Jon Hopkins, Nitin Sawhney, Talvin Singh, Vincent Garicke, Charles X, Disclosure, Oh Land, Satori, Bonobo, Portico Quartet, Trentemoller

Wie inspireert je?

Eigenlijk (bijna) alle Tech eindbazen inspireren me, snelle verandering, flexibiliteit en visie op het gebied van maatschappij en technische ontwikkeling vind ik inspirerend. Meest bekende voorbeelden van inspirators voor mij zijn:

Elon Musk (Tesla, SpaceX, Boring Company), Jeff Bozes (Amazon), Boris v Veldhuizen (TNW), Tim Cook (Apple), Jack Ma (Alibaba), Leii Jun (Xiaomi), Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Page (Google), Sergej Michailovitsj Brin (Google), Bill Gates (Microsoft), Steve Wozniak , Steve Jobs (inspireerde me), Simon Sinek, Jonathan Ive (Apple designer), Ali Nikham (TransIP, bunq)

Wie zou je willen ontmoeten?

All of the above 😃  no seriously.

Apple fanboy of Android?

I love and hate them all 😉